Kā pareizi sameklēt savu acu ārstu?

Vairāki cilvēki līdz galam neizprot ar ko atšķiras optometrists un tāds ārsts, kā oftalmologs, vai, piemēram, kas tad ir optiķis. Un tas ir tādēļ, kad ļoti daudzus gadus jebkurš acu ārsts tika saukts par okulistu.Laikam ejot, dažādas klīnikas sāka pielietot jaunu terminoloģiju, bet klienti sāka apjukt, kas tieši ir kas un pie kura ārsta ir īsta acu pārbaude. Tālāk rakstā mēģināsim uzzināt, ar ko tad nodarbojas visi šie ārsti, starp kurām profesijām būs starpība, bet kur viņas īsti nav. Kā arī varēsiet uzzināt, kādā veidā atrast ārstu, kā arī kam pievērst vērību.

Pie kā labāk izdarīt redzes pārbaudi?

Protams, ka redzes pārbaude – kas to varētu izdarīt kvalitatīvi? Senāk mēs gājām konkrēti pie okulista, taču patlaban šī specialitāte jau ir sadalīta, parādījās tādas profesijas, kā oftalmologs un optometrists. Ko viņi dara, kā arī ar ko atšķiras savā starpā, nav īsti skaidrs. Oftalmologs acu ārsts, kas tad veic gandrīz visu, kas tad saistīts tieši ar acīm. Īpaša kvalifikācija jau ir oftalmologs – praktizējošais ķirurgs: minētais speciālists veic operācijas uz acīm. Šis ārsts var veikt acu pārbaudi un diagnostiku, nozīmēt ārstēšanas procesu, savukārt pēc operācijas, palīdz tikt galā ar sistemātiskām slimībām, kuras rada acu slimības (kā piemēram, diabēts, artrīts). Turpretim, piemēram, optometrists sniedz pamata redzes aprūpi. Arīdzen tā pienākumos tiek iekļauta acu pārbaude, kā arī kaišu atrašana, bet tas neārstē, taču var izrakstīt brilles un kontaktlēcas, veikt izmeklējumus, var sniegt neatliekamo palīdzību. Ja pārbaudes laikā optometrists konstatē nopietnas slimības iezīmes, tas nosūtīs klientu pie acu ārsta – oftalmologa, lai nozīmētu īsto ārstēšanu. Taču vēl viens diezgan svarīgs speciālists arī ir optiķis, kas, savukārt, piemeklē pareizās lēcas brillēm, pētot un interpretējot acu ārsta nozīmēto recepti. Optiķis ne vien izgatavo, taču arī pēc vajadzības veic briļļu remontu.

Ko tad pasākt, kad nepieciešams izvēlēties redzes speciālistu galvaspilsētā vai arī citur Latvijā?

Brīdī, kad ir nepieciešams acu ārsts, pirmais, kas tieši būtu jāizprot – vajadzīga ārstēšana vai arī vienkārša acu pārbaude. No tā izriet, kāds tad okulists būs nepieciešams – oftalmologs vai arī optometrists. Ja optometrists izkontrolēs acu redzi, savukārt oftalmologs acu ārsts jau veiks ārstēšanu. Ja jūtat, ka koriģējošās brilles kļuva diezgan vājas, var būt, kad Jums pat pietiks ar optometristu – optiķi, kurš spēs pārbaudīt redzi un sataisīt brilles. Jebkurā gadījumā, gan oftalmologs, tā arī optometrists ir ārstnieciskā persona un tiem ir jābūt sertifikātiem, kurus var pārbaudīt. Nākamā lieta būs atrast atsauksmes par ārstu. Protams, jau ir ērti, kad iespējams attālināti pierakstīties tieši uz vizīti un vietnē atrast izmaksas šim pakalpojumam. Acu redze jau ir svarīga lieta, tāpēc tā ir jāuztic vienīgi profesionālim.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.