Topogrāfija – cik ievērojama nozīme tai ir?

Pamatā ģeodēzija ir zinātne par tādu lietu kā zemes mērīšana. Ģeodēzisko un topogrāfisko pētījumu laikā iegūtos rezultātus pielieto, priekš tam, lai uztaisīt kartes un planus, kā piemērs, topogrāfiskais plāns,, projektējot rūpnieciskos un parastos objektus. Topogrāfija jeb mērniecība palīdz sataisīt GPS navigacijas sistēmas un pateicoties tam var korekti izmērīt attālumu starp ēkām, konstatēt, kur tieši ir robežas starp reģioniem, pilsētām un valstīm. Tads speciālists, kurš veic šo darbu, ir mērnieks. Tā uzdevumos ietilpst topogrāfija un ģeodēzija, pie tam šodien Latvijas mērnieks ir ļoti pieprasīta profesija darba tirgū.

Mērniecība jeb topogrāfija vai ģeodēzija, kas vēl atrodamas?

Iespējams izdalīt sekojošas ģeodēzijas nozares: topogrāfija, kas jau ir inženierzinātnes mērniecība un zemes virsmas apraksts, ko pielieto būvniecības procesos un kas, ietver sevī pašu darba organizāciju un tehnoloģijas nianses, priekš tam, lai atrisinātu dažādas inženierijas problēmas. Hidrogrāfija ir ģeodēzija, kas pēta ūdeni. Aerofotogrāfija nepieciešama kāršu veidošanai, izmantojot aerofotogrāfiju, savukārt kadastrālā uzmērīšana jau ir nozare kas novērtē un uzskaita dabas resursus un inženiertehnisko darbību. Šodien iekārtu pasaule ir milzīga un jebkurā sfērā mērnieks izmanto dažādas ierīces, piemēram kā lāzerskenēšana vai 3d skenēšana, lai izmērījumi varētu būt pēc iespējas precīzi. Latvijā ir gan valsts zemes kadastrs, kur ir apvienoti īpašumi un dati par to saimniekiem un zemes izmēriem, un arī meliorācijas kadastrs, kur tomēr ir valsts objekti, piem., ūdensnotekas, drenāžas sistēmas un arī sūkņu stacijas.

Ģeodēzija pie mums Latvijā, labākās vietas noteikšana

Šeit nav nozīmīgi kādi tad tieši pakalpojumi būs vajadzīgi, vai tie būtu jauns robežu plāns, jebkāda tipa zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai arī tāda lieta kā topogrāfiskais plāns, Jums nepieciešams kvalificēts Latvijas mērnieks, kas parzina savus darbus. Pats mērnieks ir tāds zinātnieks, kas zina ne vienīgi ģeogrāfiju vai fiziku, bet, protams, arī mūsdienu tehnoloģijas, kā arī spēj darboties ar tāda tipa iekārtām kā 3d skenēšana vai lāzerskenēšana. Tad, kad būs pasūtīta topogrāfija cena spēlē ne mazāk būtisku lomu, tā kā tā nevar būt par mazu, bet, balstoties uz tirgus situāciju, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.