CIK NOZĪMĪGA IR BIO KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS TĪRĪBA?

Būvējot māju vai veicot jau esošas ēkas renovāciju visos tās posmos, ir nepieciešams pārliecināties par visu uzstādāmo un jau uzstādīto komunikāciju funkcionalitāti. Piemēram, ņemot vērā to, ka kanalizācija un ūdensvads tiek ierakti zemē, to labošanas darbi, vajadzības gadījumā, ir sarežģīti un laikietilpīgi. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Viena no komunikācijām, kuru vajadzētu korekti izbūvēt pirmo, ir kanalizācija. Ikdienā, mājsaimniecībā, dažādu darbību rezultātā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, kas ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot antisanitārus apstākļus un neveidojot nepatīkamas situācijas, kad kanalizācija regulāri aizdambējas gan virtuvē, gan vannas istabā. Septiķi vai bio kanalizācija ir alternatīva situācijās, kad pilsētas komunikāciju sistēma ir pārāk tālu, vai pieslēgšanās izmaksas ir pārāk augstas. Pilsētās dzīvojošajiem iespējas noteikti būs plašākas, jo ir jau attīstīts komunikāciju tīkls, taču lauku rajonos ar to ir mazliet sarežģītāk.

KAS JĀSAPROT BŪVĒJOT KANALIZĀCIJAS SISTĒMU JAUNĀ MĀJOKLĪ?

Septiķis, bioloģiskās attīrīšanas iekārtas un pilsētas centralizētā kanalizācijas sistēma ir opcijas, kas pieejamas tiem, kuriem būvējot māju, nepieciešams izbūvēt arī bio kanalizāciju. Bioloģiskā attīrīšanas iekārtā ir daudzfunkcionāla. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārto, piemēram dārza laistīšanā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Septiķis ir vienkāršāks risinājums, jo nav vajadzīga elektrības padeve, taču tā ūdens nedrīkst nonākt dabā un ir regulāri jātīra. Atdalīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti, tādēļ pāris reizes gadā jāizmanto asenizācijas pakalpojumi, kas septiķi izsūknē.

BIO KANALIZĀCIJAS PIEVIENOŠANAS NOSACĪJUMI

To, kur un kādu kanalizācijas sistēmu ierīkot, nosaka pašvaldības saistošie noteikumi. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Septiķis tiek ierakts zemē, tam ir pamatā divas tvertnes, kurās notiek filtrācijas process, taču izfiltrētais ūdens nedrīkst būt novadīts atpakaļ dabā un periodiski jāizsūknē. Vēl ir opcija izbūvēt biokanalizāciju, kur filtrācijas procesā piedalās baktērijas, kas pārtiek no organiskajām vielām un ūdeni pēcāk var izmantot dārza laistīšanai, piemēram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.