Redzes pārbaude tieši pie oftalmologa

Acu ārsts būtu jāizvēlas samērā pārdomāti. Mēs uzticam šim speciālistam svarīgu lietu – mūsu redzi. Tieši pārbaudīts speciālists spēj palīdzēt saglabāt dzīves kvalitāti ilgus gadus. Mūsu valstī jau ir daudz labu acu ārstu, taču kā var viņus sameklēt? Mūsu laikā daudzi cilvēki uzsāk to meklējumus internetā, jo šeit jau ir kā klientu atsauksmes jau par okulistu, kā arī ir iespēja atrast speciālistu tuvāk savai dzīvesvietai. Bet vispirms jau nepieciešams saprast kāda tieši ir specializācija, jo acu ārsts ir vispārīga definīcija un uzzināt cik maksā redzes pārbaude. Tiem ir trīs profesijas – oftalmologs, kā arī optometrists un, protams, optiķis. Ar ko tad viņi atšķiras, mēģināsim izprast tālāk.

Ar ko tad atšķiras savā starpā redzes ārstu kvalifikācijas?

Acu redzes pārbaude – kas to varētu veikt kvalitatīvi? Senāk mēs gājām konkrēti pie okulista, taču tagad šī kvalifikācija ir sadalīta, uzradās profesijas – oftalmologs un optometrists. Ko viņi dara un ar ko atšķiras savā starpā, nemaz nav skaidrs. Tieši oftalmologs acu ārsts, kas tad veic gandrīz visu, kas tad saistīts tieši ar acīm. Īpaša kvalifikācija ir oftalmologs-ķirurgs: dotais ārsts pilda redzes koriģējošās operācijas. Šis ārsts varēs veikt acu pārbaudi un diagnostisko izmeklēšanu, nozīmēt ārstēšanu, savukārt jau pēc operācijas, palīdz ārstēt sistēmiskas slimības, kas rada sarežģījumus acīm (kā piemēram, diabēts vai artrīts). Savukārt, optometrists sniedz pamata aprūpi acīm. Arī viņa uzdevumos ietilpst acu pārbaude un slimību atrašana, viņš neārstē, taču drīkst nozīmēt brilles un arī kontaktlēcas, izmeklēt pacientu, sniedz neatliekamo palīdzību. Ja pārbaudes laikā optometrists ierauga nopietnas slimības pazīmes, viņš nosūtīs cilvēku konkrēti pie acu ārsta – oftalmologa, lai noteiktu īsto ārstēšanas gaitu. Bet vēl viens ne mazāk svarīgs speciālists arī ir optiķis, kurš piemeklē pareizās lēcas, pētot un interpretējot ārsta izrakstīto recepti. Optiķis ne tikai izgatavo, bet jau pēc vajadzības veic briļļu remontu.

Kā var uziet profesionālu acu ārstu oftalmologu vai arī optometristu?

Tad, kad ir nepieciešams acu ārsts, pats pirmais, kas tad ir jāsaprot – vajadzīga ārstēšana vai parasta acu pārbaude. No tā izriet, kāds tieši speciālists būs nepieciešams – oftalmologs vai arī optometrists. Ja optometrists izkontrolēs redzi, bet jau oftalmologs jau veiks ārstēšanu. Savukārt, ja jūtat, kad koriģējošās brilles palikušas par vāju, varētu būt, kad Jums pietiks ar optiķi – optometristu, kas spēs pārbaudīt Jums redzi, kā arī sataisīt koriģējošās brilles. Katrā izkārtojumā, gan oftalmologs, tā arī optometrists ir ārstnieciskā persona, kas nozīme, ka tiem jau ir jābūt sertifikātiem, kurus varētu pārbaudīt. Nākamā lieta būs sameklēt atsauksmes par acu ārstu. Nenoliedzami, ir ērti, ja var attālināti pieteikties tieši uz vizīti, kā arī mājas lapā uzreiz redzēt izmaksas acu pārbaudei. Redze ir un būs svarīga lieta, tāpēc tas būtu jāuztic tikai profesionālim.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.