KĀDĒĻ PROTEĪNI IR TIK NOZĪMĪGI?

Kolagēna, kā jebkura cita proteīna loma mūsu ķermenim ir ļoti nozīmīga. Tas ir pamatā cilvēka, dzīvnieku un citu dzīvu radību šūnu uzbūvē, un lielā mērā nosaka mūsu matu, skrimšļu, kaulu, ādas un locītavu veselību. Lai arī kolagēns mūsu ķermenī ir atrodams dabiski, ar vien biežāk parādās dažāda veida informācija par to, ka nepieciešams to uzņemt papildus, lai veicinātu savu veselību, uzlabotu ādas elastību, veicinātu smadzeņu darbību un visādi citādi ne tikai aizkavētu novecošanās pazīmes, bet arī palīdzētu savam ķermenim.

Lai arī kolagēnu saturoši produkti ir nopērkami pulvera veidā vai pievienoti dažādiem kosmētiskajiem līdzekļiem, tas neaizstāj pilnvērtīgas, uzturvielām bagātas maltītes uzņemšanu ikdienā.

Vairāk informācijas skatīt šeit – kolagēns matiem!

VAI KOLAGĒNS ATTIECAS TIKAI UZ ĀRĒJĀ IZSKATA UZLABOŠANU?

Proteīni katras dzīvas būtnes šūnu pamatā, tādēļ to nozīme ir neapstrīdama. Kolagēns nav tikai “skaistuma proteīns” kā to gribētu definēt un mums pārdot skaistumkopšanas industrija. Daudzi nemaz nezin, ka no visiem organismā esošajiem proteīniem tieši kolagēns sastāda 35%. Tā ir saistviela un nodrošina pareizu muskuļu, skrimšļu un locītavu elastību, matu, nagu un kaulu stiprumu un ir pamatā visiem bioķīmiskajiem procesiem cilvēka ķermenī. Cilvēka organismā ir atrodami pavisam 28 dažādi kolagēnu veidi. Pirmās pakāpes kolagēns ir atrodams, piemēram, acs radzenē un dažos iekšējs orgānos. Savukārt otrā tipa kolagēnu varam atrast skrimšļos, bet 3.tipu, piemēram, asinsvadu sieniņās. Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tādēļ arī kolagēna papildus uzņemšana ar uztura bagātinātāju palīdzību ir jāsāk, aptuveni, 30 gadu vecumā.

KĀ KOLAGĒNU PAPILDUS UZŅEMT AR PĀRTIKU?

Kolagēns tiek ražots ne tikai cilvēka, bet arī dzīvnieku ķermeņos un dažos augos. Kolagēna pulveris savā sastāvā ietver kolagēnu, kas atrodams dzīvnieku un zivju organismos. Līdzīgi kā cilvēku organismos, arī dzīvnieku kolagēns ir atrodams subproduktos, kaulos, skrimšļos, kas komplektā jāuzņem ar OMEGA 3 taukskābēm un papildus C vitamīnu. Daudziem par pārsteigumu jāteic, ka kolagēns ir atrodams arī kakao!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.