Mūsdienu cilvēka izvēle – lēcas. Kādā veidā tās parādījās?

Protams kontaktlēcas ir tāda veida produkts, ar ko tad īsti nemaz nevar pārsteigt. Lēcas acīm ir palikušas tieši par katras dienas daļu bez kā mēs jau nevaram apjaust mūsu dzīvi. Kā parādījās kontaktlēcas? Vai spējat iedomāties, taču pirmais, kas saskarās ar lēcām, ir pazīstamais mākslinieks Leonardo da Vinči. Šis notikums bija aprakstīts grāmatā Acu kods un datēts ar 1508.gadu. Pats Leonardo izgudroja šodienas lēcas darbošanās plānu. Bet izcelt, kad tieši viņš būtu kontaktlēcas izgudrotājs nemaz nevar. Tieši viņa sekotāju izgudroja kontaktlēcas, kā piemēram, nevar nepieminēt franču filozofu, fiziķi un matemātiķi Renē Dekartu. 1632.g. viņš uz acīm uzlika stikla trauku, kas bija pilns ar ūdeni, jo tā Da Vinči skaidroja lēcas darbību. Bet diemžēl valkāt šīs kontaktlēcas acīm nemaz nebija īstenojams.
Pēc vēl divsimt gadiem britu astronoms Džons Heršels arī pievērsās pie kontaktlēcām. Viņš ir tas, kas rakstos aprakstīja, kā īsti izskatās īstas un korektās kontaktlēcas.
Bet kurš tad izgatavoja pašas pirmās stikla lēcas? Vācu stiklinieks Frīdrihs Müllers, un šis neaizmirstamais notikums oftalmoloģijā bija 1888. gadā. Tā pamata ideja nebija sataisīt kontaktlēcas. Viņš vienkārši mēģināja palīdzēt savam draugam redzēt visu krāsās.

Protams, ka mūsdienās, pateicoties visiem minētajiem cilvēkiem, mēs varam izmest apnicīgās brilles un nopirkt savas lēcas internetā vai tuvākajā veikalā. Bez šaubām, var arī nēsāt tikai brilles, taču gadās situācijas dzīvē, kad parocīgāk jau ir tad kontaktlēcas. Kādā veidā atlasīt šī veida produkciju?

Lēcas internetā vai arī salonā, kā var neapjukt dažādībā?

Pirmais, kam vērst īpašu uzmanību, kad tiek izvēlētas lēcas, jau ir tieši tas, vai, piemēram, tās būs cietas vai mīkstas. Kontaktlēcas, kas ir cietās, uz šodienu jau pilnveidojās. No sākuma viņas bija izgatavotas no stikla, vēlāk jau no organiska stikla, pvc un noklāja visu acs priekšējo virsmu. Pats pēdējais posms jau bija izgatavošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto kontaktlēcu atšķirība ir minimāls redzējuma kropļojums (šeit pats materiāls vislabāk saglabā to formu), bojājumu izturība, materiāls ir mazāk pakļauts netīrumiem, nepieciešamība mitrināt pašas lēcas ir daudz mazāka, tā kā tās ir bez ūdens un neizžūst ilgi valkājot, labi kopjot, izmantošanas laiks pārsniedz to, kas ir mīkstām lēcām. Savukārt mīkstās kontaktlēcas ir taisītas no speciāla materiāla, kas ir elastīgs – hidrogēla vai arī no silikona hidrogēla. Pēc maiņas nepieciešamības ir vienas dienas kontaktlēcas (vienreizējas), divu vai vienas nedēļas lēcas, plānotā nomaiņa, kas jānomaina ir ik pēc viena līdz trīs mēnešiem un tradicionālās, kur tiek mainītas ik pēc sešiem mēnešiem. Protams, ikvienas lēcas cena ir atkarīga ne vienīgi no tā kāds materiāls izmantots, bet arī no valkāšanas ilguma. Bez tam vel ir pieejamas krāsainās lēcas, kuras jau var pilnībā pārvērst Jūsu izskatu. Lēcas internetā protams ir pieejamas lielā vairumā kā arī lietpratēji klientiem varētu nodrošināt pilnīgas atbildes to izvēlē. Bez šaubām, būtiski, lai pati lēcas cena nav īpaši zema, jo kvalitātei šajā gadījumā tad ir būtiska nozīme un, protams, vislabāk atrast pārbaudītu ražotāju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.