Cik svarīga ir ģeodēzija vai kam vajadzīgs robežu plāns?

Kā tas redzams tagadējā terminoloģijā, ģeodēzija ir un būs jebkāda objekta atrašanās vietas noteikšana, kā arī tā lieluma un pašas formas aprakstīšana. Šeit ir redzama cieša saikne gan ar matemātiku un ģeogrāfiju, kā arī ar ģeometriju. Ģeodēzija veicināja to, ka ir izveidotas koordinātu sistēmas, tiek būvēti tā sauktie ģeodēziskie tīkli un pie tam apzīmeti konkretie punkti uz zemes. Pats topogrāfiskais plāns palīdz orientēties zemes virsū, bet pats mērnieks ļauj precīzi noteikt kam kāds zemes gabals pieder, un tad tiek saimniekam izdots zemes robežu plāns, kas likumiski apzīmē robežas. Noteikti šodien Latvijas mērnieks tiešām ir tik pieprasīts, tā kā nepieciešams daudz precizet robežas un tad veic izmaiņas pats zemes kadastrs.

Uzzini vairāk – https://www.geodezists.lv/pakalpojumi/topografija/

Pamata nozares plašajā ģeodēzijā

Interesanti, bet ģeodēzija ir ļoti pieprasīta zinātne, kuras pakalpojumi būs pieprasīti dažādās tautsaimniecības jomās. Būvniecībā mērniecība ir vajadzīga, lai kontrolēt celtniecības procesu un būvju precizitāti. Mērnieks jau ir nepieciešams zemes pārvaldībā, tā kā arī zemes kadastrs nevar iztikt bez objektu atrašanās vietas un lieluma noteikšanas, lietojot profesionālus instrumentus, jo pretējā gadījumā nebūs precīza kadastrālā uzmērīšana. Savukārt meliorācijas kadastrs ģeodēziju izmanto, lai noteiktu valsts un pašvaldību robežu atrašanās vietas, īpašu nosacījumu zonas, piem., drenāžas sistēmas. Kartogrāfijā ģeodēzija jau ir saistīta ar topogrāfiskajiem apsekojamiem, priekš tam, lai būtu sagatavots topogrāfiskais plāns un kartes. Priekš valsts drošības un aizsardzības, arī tiek veikts kartogrāfisks darbs. Ģeodēzija, topogrāfija un navigācijas sistēma jau ir nozīmīgas nozares priekš valsts bruņotiem spēkiem.

Vajadzīgs robežu plāns? Konkrēti pie kā var griezties?

Patlaban tad ir tiešām daudz iekārtu, priekš tam, lai īstenotu vajadzīgos mērījumus, kad ar to nesaistītam cilvēkam par šo nebūs skaidrības, līdz ar to eksistē speciālisti, kas piedāvā pilna spektra pakalpojumus. Izvēloties kompāniju, lai aprēķinātu tilpumu karjeros, nepieciešams pārliecināties par tehnoloģiju pieejamību tajā. Tad nemaz nevar iztikt bez tādas lietas, kā lāzerskenēšana un 3d skenēšana. Ja Jums vajadzīgs sadalīt savu zemes gabalu, Jums būs nepieciešami zemes ierīcības projekti, kur Latvijas mērnieks ne vien sagatavo plānu, bet arī realizē to un priekš Jums beigās būs izdots jauns robežu plāns. Protams, brīdī, kad nepieciešama topogrāfija cena būs ne maz nozīmīgs faktors, tādēļ vajadzētu salīdzināt tās savā starpā un izvēlēties kompāniju, kas ir vispretīmnākošākā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.