CIK BIEŽI JĀKOPJ KANALIZĀCIJA?

Lai nākotnē nerastos lieki izdevumi un galvassāpes, par visu pievadkomunikāciju tehnisko stāvokli un kvalitāti ir jārūpējas regulāri, pat pirms mājas celšanas. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā. Ikdienā saimniecībā patērēto ūdeni ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot piesārņojumu un antisanitārus apstākļus(spied šeit – https://www.bio-kanalizacijas.lv/kanalizacija/). Privātmājām, visbiežāk, tiek piedāvāti divi risinājumi – septiķa vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ierīkošana. Pilsētās dzīvojošajiem iespējas noteikti būs plašākas, jo ir jau attīstīts komunikāciju tīkls, taču lauku rajonos ar to ir mazliet sarežģītāk.

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS VEIDOŠANĀ?

Ir dažādi notekūdeņu apsaimniekošanas veidi, bet privātmāju iekārtošanā, visbiežāk, izmanto trīs – septiķi, bio-attīrīšanas iekārtu vai arī pilsētas centralizēto pieslēgumu. Bioloģiskā attīrīšanas iekārtā ir daudzfunkcionāla. Pārstrādāto tehnisko ūdeni ir iespējams izmantot dārza laistīšanā vai uzkopšanas darbos. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, tačuu patēriņš ir pavisam neliels. Septiķa ierakšana zemē nozīmē divu vai trīs tvertņu uzstādīšanu, kurā ūdens tiek atdalīts no tā satura. Asenizācijas pakalpojumu sniedzēji ir tie, kas nodrošina septiķu tīrīšanu un ierodas pēc pieteikuma saņemšanas.

KAS VEIC KANALIZĀCIJAS SEPTIĶU APKOPI?

Pašvaldības noteikumi nosaka to, kādu attīrīšanas iekārtu ir iespējams izmantot. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Izmaksas, kā jau visos gadījumos, nosaka dažādi faktori, tostarp tas, kas veiks darbus, kādi materiāli nepieciešami, un tamlīdzīgi. Ja tomēr centralizētajam kanalizācijas vadam nav iespējas pieslēgties, tālākās darbības nosaka gruntsūdeņu stāvoklis īpašumā un apkārtnē. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Lielākai mājai, kuru apdzīvo vairāk cilvēku, labs risinājums ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kur pārstrādāto ūdeni var izlietot saimniecībā, tādējādi ietaupot arī šādā veidā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.